Skulpturvandring
Det hotande regnet höll sig på behörigt avstånd när 23 Vänner och två presumtiva medlemmar samlades lördagen den 28 juli för att vandra runt i parken och höra Lucia Dieden berätta om parkens skulpturer och lite till. Ni skulle ha varit med – det är en fröjd att höra Lucias berättelser!
Vi började vid ”ansiktet”, som är ett resultat av vad Bill Nederman bjöd in till på 1980-talet. Vi fick veta att munnen på skulpturen (i röd granit) är Bills och näsan är nån annans vars namn jag glömt; i örat kan man viska alla sina önskningar och klagomål. George Rammell heter konstnären.
Vi tittade på den fina ”Lilla kyrkan” och vi fick en livfull beskrivning av labyrinten som innehåller fabeln om musen och lejonet.
Länken http://www.sofiero.se/ImageVaultFiles/id_39953/cf_2/F-rdig_Skulpturvandring_Sofiero_2013_12_mars.pdf är en mycket läsvärd PDF om man vill lära sig extra mycket om Sofieros skulpturer.
Vi var vid Teplatsen och tittade på reliefbilden av gamle kungen och bakom den finns den så kallade bautastenen varifrån man på Kung Oscars tid kunde se till Helsingör.
Borta på fotbollsplanen beundrade vi en ”bullig” skulptur som heter Ackumulation men som också kallas allt möjligt annat: butterkakan, hästskit m.m. Vi fick också höra om de stora avenbokarna som står mot Larödsidan och som heter John och Margareta (efter prinsessan Margareta och John Ambler, vilka firade nåt slags bröllopsjubileum på Sofiero och då planterades dessa nu så ståtliga träd).
Vi beundrade ock Oskar Reutersvärds Labyrint (som ser ut som ett S uppifrån) och vi fick höra om hur avenbokshäcken fått sitt nuvarande utseende med sina ”fönster”.
Nere vid primulasänkan uppmärksammade vi givetvis Kyas guldfiskefiske och så fick vi höra om Olle Baertlings skapelse i dammen, som guiderna har döpt till Trollsländan. Vi tittade även på The Bridge längre ned i sänkan och Lucia försökte lära oss en massa namn på stensorterna som skulpturerna är tillverkade av: röd eller grön granit, monolit och säkert många fler men de har jag glömt förstås. Tips till alla: läs om skulpturerna i länken ovan eller gå runt med en audioguide – det påstås vara mycket givande.
Björn Landfeldt (även foto)